torstai 1. joulukuuta 2016

torstai 17. marraskuuta 2016

Yläkouluvalmistelut etenevät



Lapin yliopiston harjoittelukoulu muuttuu yhtenäiskouluksi elokuusta 2017 lähtien. Nykyiset kuudeluokkalaiset siirtyvät yläluokkalaisiksi omassa tutussa koulussaan.

Yläkoulun ja alakoulunkin tilojen suunnittelutyö on käynnissä ja etenee aikataulussa.  Torstaina 17.11. kerrotaan tulevasta muutoksesta nykyisille kuudesluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen klo 18.00 Kalervo-salissa alkavassa infotilaisuudessa.

perjantai 30. syyskuuta 2016

Kodin ja koulun päivä

Harkkarilla vietettiin perjantaina 30.9.2016 valtakunnallista kodin ja koulun päivää.  Vanhempia oli saapunut mukavasti seuraamaan opetusta, opetusharjoittelua ja koulun toimintaa muutenkin.  Heillä oli myös mahdollisuus tutustua Harkkarin laadukkaaseen kouluruokaan ruokailemalla Lumikello -ravintolassa.

Päivä alkoi yhteisellä päivänavauksella Tanja-salissa kummiluokkien 1B ja 5A ohjelmalla:


Kodin ja koulun päivän tarkoituksena on vahvistaa yhteisöllistä koulukulttuuria ja tarjota kouluyhteisön jäsenille tilaisuuden tutustua toinen toisiinsa.

torstai 22. syyskuuta 2016

Vili Saarijärvi Harjoittelukoululla 14.9. 2016 


Saimme koulullemme mieluisan vieraan keskiviikkona 14.9, kun koulumme entinen oppilas Vili Saarijärvi piipahti tervehtimässä oppilaita ja opettajia. Vilin monet tietävät siitä, että hän oli voittamassa jääkiekon nuorten maailmanmestaruutta Helsingissä tämän vuoden tammikuussa.


Koululla Vili vastaili oppilaiden kysymyksiin. Oppilaat kysyivät mm. hänen koulunkäynnistä, entisistä opettajista, muista harrastuksista ja siitä miten jääkiekkoharrastus oli alkanut. Oppilaille oli myös erityisen tärkeää saada ottaa yhteiskuva Vilin kanssa. Myös nimikirjoitukset olivat haluttuja. Oppilaat puolestaan olivat tehneet Vilille kortteja.



                                         Vieraan nimmarit olivat kysyttyä tavaraa. Onneksi
                                         kirjoituskäsi oli säilynyt ehjänä.



              Selfiet Vilin kanssa kelpasivat myös opettajille.


















Oppilaat olivat tehneet Vilille kortteja. Korteissa oli kuvattuna Vilille tärkeitä asioita.





                                       Oppilaat saivat vastauksia monenlaisiin kysymyksiin.



                                          Vili käymässä entisen opettajansa Annen nykyisessä
                                          luokassa 5C:ssä. 


tiistai 6. syyskuuta 2016

Liikuntatunnilla tänään


4 B ja 1 A luokkien samanaikaisella liikuntatunnilla siirryimme keskusurheilukentälle parijonoissa. Isommat oppilaat olivat pienempien pareina ja opastivat turvallisessa liikkumisessa. Kyllä oli komeata katsottavaa ja maltti säilyi ja vauhtikin tuntui olevan kaikille sopiva.

Perille saavuttuaan tekivät ekaluokkalaiset hetken "kuntojuttuja". Neljäsluokkalaiset suunnittelivat ryhmissä Parkour- radan. Ideaoita tuntui olevan yllin kyllin.

Tuumasta toimeen. Isompien ohjauksessa alkoi huikea liikuntaseikkailu itsesuunnitelluilla radoilla. Ekaluokkalaisten innoittamina reitit saivat pian myös "uusia ulottuvuuksia" . Tunnin loputtua "Ei ope vielä lähetä" tuntui olevan yleisin toteamus.

Paluumatka tultiin omien luokkien parijonoissa. Turvallisessa kohdassa neloset harjoittelivat "jonojuoksua" tiiviinä ryhmänä. 

 


maanantai 5. syyskuuta 2016

Harkkarin yleisurheiluottelut

Maanantaina 5.9. vietimme vuosittaisia Harkkarinyleisurheiluotteluja Keskuskentällä. Oppilaat loikkivat, hyppivät, heittivät, juoksivat, työnsivät ja suorittivat ketteryysradan. Kilpailuja käytiin hyvässä hengessä, toisia kannustaen, unohtamatta kuitenkaan oman parhaansa tekemistä.

Sää suosi kilpailijoita. Auringonpaisteessa oli hyvä yrittää rikkoa omia ennätyksiään. Oppilaiden tulokset kirjataan ylös ja niitä onkin myöhemmin mukava verrata edellisten vuosien tuloksiin.


 


perjantai 12. elokuuta 2016

Kiinalaisrehtoreita vierailulla koululla



Perjantaina 12.8. vieraili koulullamme iso, 150 hengen kiinalaisrehtoreiden ja -opettajien ryhmä.  Ryhmän vierailusta vastasivat FICEA (Finland-China Education Association), Rovaniemen kaupunki ja Lapin yliopiston harjoittelukoulu. Kaupunki ja FICEA allekirjoittivat samalla yhteistyösopimuksen.

Vieraat olivat tyytyväisiä ja otettuja päästyään näkemään koulumme toimintaa. Heidän mielestään koulun opettajat ja oppilaat olivat erittäin ystävällisiä ja antoivat hyvän ja monipuolisen kuvan suomalaisesta perusopetuksesta, joka on edelleen korkealle arvostettua maailmalla.  Vieraille kerrottiin myös suomalaisesta opettajankoulutuksesta ja he esittivätkin runsaasti kysymyksiä siitä, miten opettajankoulutusjärjestelmämme tuottaa hyviä opettajia.

Koululta ryhmä jatkoi matkaansa tapaamaan joulupukkia Napapiirille.






Kaikki kuvat: Marko Junttila

tiistai 2. elokuuta 2016

Uusi lukuvuosi alkaa tiistaina 9.8. klo 9.00



Tervetuloa aloittamaan uusi lukuvuosi Lapin yliopiston harjoittelukouluun tiistaina 9.8.2016 klo 9.00

Koulutulokkaat ja kolmasluokkalaiset otetaan vastaan koulun pihalla. Muiden luokkien oppilaat menevät kellon soitua suoraan omiin luokkiinsa.

Oikein mukavaa ja menestyksekästä lukuvuotta 2016-2017 kaikille!

Heikki Ervast
rehtori


Ja seuraavakin loma tulee aikanansa. Tässä lukuvuoden työ- ja loma-ajat:

Syyslukukausi  ti 9.8. - to 22.12.2016
Kevätlukukausi ma 9.1. -  la 3.6.2017

Syysloma 17. - 23.10.2016   (vko 42)
Joululoma 23.12.2016 - 8.1.2017
Talviloma 6. - 12.3.2017   (vko 10)
Vapaapäivät: itsenäisyyspäivä ma 5. - ti 6.12.2016
Pääsiäisvapaat pe 14. - ma 17.4.2017
Vappupäivä ma 1.5.2017
Helatorstaivapaat to 25. - pe 26.5.2017

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Harjoittelukoulu yhtenäiskouluksi


Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tänään perjantaina 17.6.2016 myöntänyt Lapin yliopistolle perusopetuksen järjestämisluvan vuosiluokkien 1-9 opetukseen. Harjoittelukoulu aloittaa yhtenäiskouluna elokuussa 2017.

Tässä linkki tiedotteeseen:


Päätös tarkoittaa sitä, että koulun tämän vuoden syksyllä kuudennen luokan aloittavat oppilaat eivät enää siirry käymään yläkoulua muihin kouluihin. 

Näiden hyvien uutisten myötä toivotan kaikille hyvää kesää ja hyviä lomia!

Heikki Ervast
rehtori


lauantai 4. kesäkuuta 2016

Hyvää kesää kaikille



Lukuvuosi on päätöksessään ja koulun piha hiljenee. Vaikka päättäjäispäivä on kolea, niin kesä on onneksi vielä edessä.

Kiitokset kaikille lukuvuoden hyvästä yhteistyöstä. Hyvää kesää!

Uusi lukuvuosi käynnistyy tiistaina 9.8.2016 klo 9.00. Koulutulokkaat ja kolmasluokkalaiset otetaan vastaan koulun pihalla. 

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kevätjumis




Kirkkosali oli täynnä Harkkarin ja Ounasrinteen koulun yhteisessä kevätjumiksessa. Jumiksen kuorona toimi Harjoittelukoulun musiikkiluokkien kuoro ja orkesterissa musisoivat koulun opettajat. Hieno tapahtuma! Kiitos kaikille mukana olleille.





torstai 2. kesäkuuta 2016

Tervetuloa lukemaan Harkkarin blogia!


Tervetuloa Lapin yliopiston harjoittelukoulun blogisivuille!

Koululla on julkaistu vuosittain lukuvuoden päätteeksi vuosikirja, johon on ansiokkaasti koottu näkymiä kuluneeseen lukuvuoteen.  Vuosikirja on ollut hieno katsaus aikaansaannoksiin ja tapahtumiin.

Nyt päätimme toteuttaa vuosikirjan digitaalisesti ja blogiformaatissa. Aikajanalle ja erillisille sivuille on koottu materiaalia ja näytteitä lukuvuodesta 2015-16.

Jatkossa on tarkoitus päivittää blogia ajantasaisesti heti, kun uutta kerrottavaa on. Blogi on kurkistusikkuna koulun arkeen ja juhlaan.

Tervetuloa tutustumaan! Linkkiä saa jakaa eteenpäin... kiitos!

Kiitokset kaikille yhteistyöstä ja lukuvuodesta 2015-16! Hyvää ja lämmintä kesää!

Heikki Ervast

rehtori

Vapputunnelmia

Vappua juhlittiin koulullamme tänäkin vuonna perinteisesti naamiaisten ja vappujuhlan merkeissä, tapahtumat-sivulta löytyy lisää kuvia koulumme vappujuhlinnasta.



Lukuvuoden käsitöitä

Käsityö-kansiosta löytyy lukuvuoden tuotoksia käsityön tunneilta. 

Kansainvälisiä vieraita koulullamme


Lapin yliopisto toteuttaa opetus – ja kulttuuriministeriön Korkeakoulujen kansainvälisyysstrategiaa. Yksi strategian painopistealueista on osaamisen viennin edistäminen, johon Lapin yliopiston harjoittelukoulun kansainvälisten vieraiden – ja yhteistyökumppaneiden kouluvierailut ovat liittyneet.
Lukuvuoden 2015 – 2016 aikana koulullamme on käynyt vieraita USA:sta, Hollannista, Iso-Britanniasta ja Thaimaasta.

Kansainvälisiä vieraita on kiinnostanut koulumme opetuksen järjestäminen ja organisointi sekä oppimisympäristöt. Lisäksi he ovat saaneet tutustua arktisen alueen mahdollisuuksiin kestävän kehityksen ja luontokasvatuksen näkökulmasta.

Jokainen vierailu tuo ulottuvuuksia nähdä suomalaisen koulutusjärjestelmän ja opettajakoulutuksen vahvuuksia. Vieraat ovat erityisesti olleet vaikuttuneita koulumme kattavista oppimisympäristöistä ja resursseista. Teknisen – ja tekstiilityön, musiikin, kuvaamataidon ja liikunnan opetuksen tilat, kirjasto, läksyparkkitoiminta ja erityisopetuksen tilat hämmästyttävät aina uudelleen ja uudelleen eri maiden vierailijoita.

Opettajan autonomisuus ja vapaus toteuttaa mieleistänsä pedagogiaa on monelle ulkomaalaiselle vierasta, sillä usean maan kouluinstituutioita valvovat järjestelmällisesti koulutarkastajat. Vieraat ovat päässeet tutustumaan suomalaisen koulun nykypäivän opetusmenetelmiin, jotka tukevat kaikille yhteisen, inklusiivisen koulun periaatteita ja kaikkia opiskelun ja koulunkäynnin tuen vaiheita. Lisäksi välitunnit, ilmainen ja terveellinen kouluruokailu ja oppilashuolto yleisesti ovat monelle vierailijalle olleet täysin uutta nähtävää.

Voimme olla ylpeitä saadessamme esitellä suomalaista koulujärjestelmää, jossa ymmärretään tukea ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oppimista. Kiitokset kaikille oppilaille, opettajille ja henkilökunnalle iloisesta ja lämpimästä vastaanotosta, jota eri maiden vieraat ovat saaneet kokea!
Voit lukea lyhyitä raportteja Kansainvälinen toiminta-sivulta kevään 2016 vierailuista.

Lukuvuoden 2015-2016 kuvataiteen töitä


Lukuvuoden kuvataiteen töitä löytyy lisää sivusta kuvataide 
ja sinne tulee jatkossakin oppilaiden töitä näytille. 


Ministerin vierailu luokassamme

Ennen ruokailua meidän luokkaan tuli yllättäen vierailulle kulttuuri- ja opetusministeri 
Sanni Grahn-Laasonen.

kuva: Marko Junttila

Hän hoitaa ministeriössä kouluun liittyviä asioita. Vieraina oli myös yliopiston henkilökuntaa ja koulumme rehtorit. Me tunnistimme vain rehtorit. Vieraat kävivät katsomassa meidän äidinkielen tuntia. Olimme kirjoittamassa päiväkirjaa. Luimme ääneen heille Unicef-hiihdosta. Minni luki näin: ”Tänään oli Unicef-hiihto. Se oli kivaa. Kiersin kuusi kertaa Keskuskentän latua ympäri. Meidän luokka oli siellä 40 minuuttia. Ilma oli kuuma, melkein 5 astetta lämmintä. Latu oli hyvä.”

Lisäksi luimme seuraavaa Korundin konsertista:
”Koulu alkoi yhdeksältä. Lähdimme Korundiin konserttiin. Siellä oli erilaisia soittimia ja hienoa musiikkia. Me kaikki kuuntelimme musiikkia. Konsertti kesti tunnin. Korundissa oli mukavaa.”

Lukas luki uimahallikäynnistä seuraavaa: ”Tänään oli kevään viimeinen uintipäivä. Minä olin liukumäkialtaassa ja muut olivat isossa altaassa. Uinnin jälkeen menimme syömään. Sen jälkeen oli käsityötä.”
kuva: Marko Junttila


Vieraat jatkoivat matkaa koulumme muihin tiloihin. Yksi vieraista, Anssi Jokiranta, otti valokuvia Lapin Kansaan. Saraa ja Sisua kuvattiin lehteen. Roosasta näkyi kuvassa vähäsen. Seuraavana päivän luimme uutisen vierailusta.
                                                                         
2B

4A:n retki maatilalle


Kävimme maatilaretkellä maanantaina 2.5.2016. Me opimme lehmistä paljon uusia asioita. Tilan nimi on Matti ja Vesa Karvon lypsykarjatila. Tila sijaitsee Oikaraisessa ja se on toiminut 1930-luvulta lähtien. Navettarakennus on uusi. 

Lehmät lypsetään kahdesti päivässä, kello 6 aamulla ja kello 17 iltapäivällä. Yhdestä lehmästä saa noin 28 litraa maitoa päivässä ja parhaiten lypsävästä jopa 50 litraa. Mustaläiskäiset lehmät lypsävät keskimäärin enemmän kuin ruskealäiskäiset. Maitoauto käy maatilalla joka toinen päivä.

Tilalla syntyy vasikka joka viikko. Näimme neljä pientä vasikkaa, joiden nimet ovat Nurkka, Napero, Nili ja Naru. Tänä vuonna syntyneiden vasikoiden nimet alkavat n-kirjaimella.
Vasikat rekisteröidään viikon kuluessa syntymästä. Sonnivasikat myydään kahden viikon vanhoina sonnien kasvattajalle, koska tilalla kasvatetaan lypsykarjaa. Vasikoista tulee lypsylehmiä noin 2-vuotiaina.

Lehmät saa kulkea vapaasti pihattonavetassa. Lehmillä on pehmustetut ja kuivitetut paikat. Navetan hajuun tottuu nopeasti ja lehmät on tosi söpöjä. Kun menimme katsomaan nuorempia nautoja eli hiehoja, huomasimme että ne halusivat nuolla ja syödä takkimmeJ
Lehmien ruoka tuotetaan omalla maatilalla. Lanta säilötään ja sitä käytetään lannoitteena. Pihalla on heinäpaaleja, jotka oli päällystetty muovilla. Saimme kiipeillä heinäpaalien päällä ja huomasimme kuinka liukasta muovi oli. Tilan pihalla on valtavia traktoreita, joiden kyydissä saimme käydä.

Mielenkiintoista, että navetassa asuu muitakin eläimiä kuin lehmiä, nimittäin pikkulintu pihattonavetan katonrajassa teki pesäänsä.



Hellevi-emäntä on hyvä leipomaan ja meille tarjottiin herkullisia munkkeja, simaa ja mehua.
Kiitos, kun saimme käydä teidän maatilalla! Meillä oli tosi hauskaa!

Teksti: Sara, Milla, Pinja, Anna-Sofia ja Ville    Kuvat: Saara Tarkka


keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Musiikkiluokat



Musiikkiluokkia on koulussamme kolmannesta luokasta kuudenteen luokkaan. Musiikkiluokalle pyritään toisen luokan kevätlukukaudella osallistumalla musikaalisuustestiin. Musiikkiluokkien toiminnassa painotetaan luokkakohtaista soitonopiskelua unohtamatta kuitenkaan kuorolaulun harjaannuttamista. Luokissa oppilaat harjoittelevat yhteissoittoa erilaissa kokoonpanoissa. Jokainen koulumme musiikkiluokkien oppilas kuuluu Rovaniemen musiikkiluokkien kuoroon, joka esiintyy monissa eri tilaisuuksissa sekä koulussa että koulun ulkopuolella.


Musiikin erikoisluokkaopetus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia yhteistoimintaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Yhteistoiminnassa saadut kokemukset lisäävät turvallisuuden tunnetta ja tukevat näin oppilaan myönteisen minäkäsityksen kehittymistä. Uteliaisuuden herättäminen, leikinomainen toiminta ja iloinen yhdessäolo ovat edellytyksiä oppilaan luovan musiikillisen ajattelun kehittymiselle. Musiikkiluokkien ensisijaisena tavoitteena ei ole kasvattaa musiikin ammattilaisia, vaan monipuolisesti musiikkia harrastavia ihmisiä.


Esiintymisiä

11.12. Eläkeläisille suunnattu tilaisuus Potkurissa
9.12. Musiikkiluokkien oma joulukonsertti
18.12. Yksityistilaisuus aluehallintovirastossa
15.1. Lions-järjestön pohjoismainen tilaisuus
15.2. Maahanmuuttajaseminaari
2.3. Yliopiston vuosijuhla
21.3. Hiljaisen viikon Ahti-kirkko
25.4. Opetusministerin vierailu

Lisäksi esiintymisiä koulun omissa tilaisuuksissa.





tiistai 24. toukokuuta 2016

Exchange students

                                                                     
Scarlett  
Scarlett was our first exchange student. She was an exchange student from Mexico. She was in Finland for a long time. Before she left, she made a piñata. It was full of candy.

                                          


Irene      
Irene was our second exchange student from Spain. We had a lot of lessons about the locations of Spain. We played many games about the locations of Spain. The last thing we did was eat some candy with Irene.                     
                           
Maria  
Maria was our final exchange student from Spain. She was Scarlett’s roommate. Maria was also from Spain. We learnt even more about Spain. The biggest thing we did was Maria’s restaurant. It was a restaurant roleplay. There were 4 actors in one roleplay. We ordered paella, and it was delicious.   
Teksti ja kuvat: 5C:n oppilaat    

Oulanka

Oulanka on tosi hieno paikka, jonne voi mennä perheensä kanssa retkelle. Ja siellä pystyy tekemään mitä hauskaa ikinä tulee mieleenkään. Voit meloa siellä tai kävellä voit tehdä melkein mitä tahdot.
Ja siellä on tosi hieno meloa Kiutakönkäällä. Ja sitten on aivan mahtava paikka nimeltään Sirkkapuro jonne voit pystyttää teltan ja olla niin monta yötä kun haluat. Sen jälkeen kannattaa mennä Jänismutkaan kajakilla tai kanootilla ja soittaa kaverin hakemaan sinut. Se on aivan mahtava retki. Ainoa miinus siellä on että on tosi paljon sääskiä.
Kun minä itse tein sen retken luokan kanssa, se oli aivan mahtava retki. Me mentiin sinne isolla bussilla, melottiin kanooteilla ja seuraavana päivänä melottiin sieltä eteenpäin parikymmentä kilometriä enemmän kuin tullessa. Se oli kyllä hauskaa puuhaa. Bussissa melkein kaikki nukkuivat kun nukuttiin teltassa huonosti ja melottiin paljon.  Suosittelisin sitä kaikille jotka jaksavat meloa ja tykkää retkeilystä.   Veeti Määttä 5 C


Leivontaa kummien kanssa!

Piti olla puffi/huivi mukana
Piti olla joku leipomiseen sopiva T-paita

Tulimme kouluun ja puhuimme kaikkea leipomisesta ja sitten laitoimme leivonta varusteet yllemme. Menimme hakemaan kummi-luokkamme alkuraitilta ja menimme Eija opettajan johdolla luokkaan missä voisimme leipoa pullamme.

Taikina oli tehty valmiiksi ja meidän tehtävä oli tehdä niistä hienon muotoisia ja koristella ne. Meidän piti tehdä tonttu tyttö/poika. Kun kummit olivat tehneet tonttu-ukkonsa, meidän oli laitettava heidän tonttu-ukkonsa niin että kun ne kohoavat ne eivät hajoa. Lopusta taikinasta saimme tehdä ihan normaaleja pyöreitä pullia.
 Pullien päälle sai pistää erin värisiä sokereita. Sen jälkeen menimme askartelemaan kartongista tonttuja. Sen jälkeen me menimme voitelemaan pullamme ja lopuksi aikaa askartelemaan. Minulla ja Joonaksella oli kuulutus koko koululle, joten menimme rehtorin luo kuuluttamaan. Se jännitti minua ihan hirveästi. Leivonnan jälkeen veimme kummit heidän luokkaan. Koulupäivän päätteeksi menimme hakemaan pullat. 
 
Teksti ja kuvat: 5C:n oppilaat 



maanantai 25. huhtikuuta 2016

6B:n verhoprojekti

Aloitimme verhoprojektin jakamalla 6B:n käsityöryhmän oppilaat kolmeen ryhmään. Ensin teimme kolme erilaista verhosuunnitelmaa ja niistä valitsimme yhden. Suunnittelimme, että tekisimme verhoihin aakkoset. Valitsimme selkeimmän fontin kirjaimiin. Tulostimme ne, ja piirsimme kirjaimet muoville josta teimme sabluunat. Teimme kolme verhoa, joista jokainen oli erivärinen. Värjäsimme kankaat aurinkovärjäyksellä ja painoimme kirjaimet kankaisiin. Halusimme verhojen esittävän viivastoa. Teimme verhot meidän kummiluokkaan, 2C. Ompelimme verhojen reunat saumurilla. Sitten teimme taitokset verhojen reunaan ja ompelimme ne ompelukoneella. Lopuksi ompelimme verhojen reunaan nauhan, jossa oli lenkkejä. Niillä verho saatiin kiinnitettyä verhotankoon.
Opimme käyttämään saumuria paremmin.
6B:n tekstiilikäsityön oppilaat

torstai 14. huhtikuuta 2016

1A:n uudet kevätpipot


Kevään 2016 Syventävän harjoittelun aikana 1A:n 20 oppilasta valmistivat vihreästä fleece-kankaasta hauskat pipot.  Pipon  ’kokoamisessa’  ei käytetty ollenkaan ompelukonetta, vaan pipon  takasauma kiinnitettiin kymmenillä tiukoilla solmuilla.  Jokainen oppilas suunnitteli erilaisista helmistä pipon koristuksen, mistä pipot on helppo tunnistaa oman luokan naulakolla. Oppilaat olivat  ylpeitä saatuaan pipot valmiiksi. 



1A