torstai 2. kesäkuuta 2016

4A:n retki maatilalle


Kävimme maatilaretkellä maanantaina 2.5.2016. Me opimme lehmistä paljon uusia asioita. Tilan nimi on Matti ja Vesa Karvon lypsykarjatila. Tila sijaitsee Oikaraisessa ja se on toiminut 1930-luvulta lähtien. Navettarakennus on uusi. 

Lehmät lypsetään kahdesti päivässä, kello 6 aamulla ja kello 17 iltapäivällä. Yhdestä lehmästä saa noin 28 litraa maitoa päivässä ja parhaiten lypsävästä jopa 50 litraa. Mustaläiskäiset lehmät lypsävät keskimäärin enemmän kuin ruskealäiskäiset. Maitoauto käy maatilalla joka toinen päivä.

Tilalla syntyy vasikka joka viikko. Näimme neljä pientä vasikkaa, joiden nimet ovat Nurkka, Napero, Nili ja Naru. Tänä vuonna syntyneiden vasikoiden nimet alkavat n-kirjaimella.
Vasikat rekisteröidään viikon kuluessa syntymästä. Sonnivasikat myydään kahden viikon vanhoina sonnien kasvattajalle, koska tilalla kasvatetaan lypsykarjaa. Vasikoista tulee lypsylehmiä noin 2-vuotiaina.

Lehmät saa kulkea vapaasti pihattonavetassa. Lehmillä on pehmustetut ja kuivitetut paikat. Navetan hajuun tottuu nopeasti ja lehmät on tosi söpöjä. Kun menimme katsomaan nuorempia nautoja eli hiehoja, huomasimme että ne halusivat nuolla ja syödä takkimmeJ
Lehmien ruoka tuotetaan omalla maatilalla. Lanta säilötään ja sitä käytetään lannoitteena. Pihalla on heinäpaaleja, jotka oli päällystetty muovilla. Saimme kiipeillä heinäpaalien päällä ja huomasimme kuinka liukasta muovi oli. Tilan pihalla on valtavia traktoreita, joiden kyydissä saimme käydä.

Mielenkiintoista, että navetassa asuu muitakin eläimiä kuin lehmiä, nimittäin pikkulintu pihattonavetan katonrajassa teki pesäänsä.Hellevi-emäntä on hyvä leipomaan ja meille tarjottiin herkullisia munkkeja, simaa ja mehua.
Kiitos, kun saimme käydä teidän maatilalla! Meillä oli tosi hauskaa!

Teksti: Sara, Milla, Pinja, Anna-Sofia ja Ville    Kuvat: Saara Tarkka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti